Jarska grochówka pół krem
To była moja pierwsza samodzielnie wykonana grochówka i w dodatku zmodyfikowałam przepis (a że wcześniej żadnej z nikim nie robiłam ta była pierwsza pierwsza) i oczywiście musiało jej czegoś brakować. Tym czymś była sól, której dodałam zwyczajnie z mało.Miało być jesiennie, a tym czasem wrzucam przepis na grochówkę dobrze smakującą zimą. Na szczęście (albo i na nieszczęście) od poniedziałku ma być ciut poniżej zera i gdzieniegdzie śnieg więc to mnie trochę ratuje. :)
Składniki:
- Kubek łuskanego grochu (Plony natury dostępny w Biedronce)
- Średnią marchewkę, pietruszkę, cebulę
- Mały kawałek selerea
- Kawałek pora
- Ząbek czosnku
- Trzy kubki wody do namoczenia grochu
- Pięć kubków wody
- Płaską łyżkę mąki
- Sól, pieprz, majeranek, cząber
- Łyżkę masła
Wsyp groch na durszlak i wypłucz go.Zalej wodą i mocz go tyle ile jest napisane na opakowaniu (jeżeli będziesz mieć z tej firmy, którą podałam nie mocz go wcale lub pół godziny. To zdecydowanie wystarczy.). Następnie gotuj go do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczył. Odstaw do przestygnięcia. Umyte warzywa wszystkie oprócz cebuli i czosnku pokrój na kawałki i gotuj. Sprawdzaj miękkość każdego warzywa oddzielnie. Gdy będą miękkie wyjmij wszystkie gotowane oprócz marchewki. Zmiel wyjęte warzywa w blenderze lub mikserze. Do wody z marchewką dodaj groch i warzywną papkę. Starannie wymieszaj zawartość garnka, przypraw do smaku, dodaj roztarty czosnek. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni i dodaj do niego cebulę. Podsmaż, tak aby była zeszklona. Wsyp mąkę i wymieszaj z zawartością patelni. Do papki wlej wazową łyżkę zupy i starannie wymieszaj. Przełóż zasmażkę do garnka z zupą, wymieszaj i zagotuj.
Dodatkowo możesz zrobić grzanki z chleba lub bułki :) Smacznego Jullie Hellen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz