niedziela, stycznia 10

Flapjack

Brzmi obco prawda? Flapjack to owsiany baton, który jest przekąską Anglików. Przywiózł mi go wujek na spróbowanie, bo jemu bardzo posmakował.  Smaku nie da się porównać do jakiejś polskiej słodyczy. Szczerze powiedziawszy robię ho specjalnie dla wujka. Muszę powiedzieć, że ma podobny smak do oryginału :)
Składniki:
Po 125g masła, cukru brązowego, płatków owsiasych
łyżka Golden Syrup*
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z cukrem i syropem w garnku. Dodać płatki owsiane i mieszać je z płynem tak długo, aż wsiąknie w nie on cały. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem (proponuję małą keksówkę). Mocno ugnieść łyżką aż resztki płynu znajdą się nad płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do koloru podobnego na zdjęciu. Można dodać bakalie i/lub polać czekoladą.
Wskazówka: Flapjack należy schłodzić przed wyjęciem z blaszki i pokrojeniem. Schłodzony będzie zwięzły i się nie pokruszy.
Golden Syroup* przyrządzić tak jak karmel ( szukaj: piernik z orzechami) tylko 3 łyżki cukru zalać wodą do przykrycia cukru.

4 komentarze: