Parowańce
Znane Ci może jako Pampuchy. Przyjemne w smaku rozchwytywane przez całą rodzinkę, podbiją serca masy ludzi. U mnie w domu jadamy je ze śmietaną i cukrem. Może nie są jakoś specjalnie łatwe do zrobienia, ale warto się trochę wysilić w zagniataniu ciasta drożdżowego :)
Składniki:
- kg mąki (raczej poznańska)
- 2 jaja
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Drożdże + mleko + cukier + jaja + olej + szczyptę soli + mąka- Wszystkie składniki zagniatać, do momentu odstawania ciasta od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Odrywać niewielkie, jednakowej wielkości kawałki ciasta i formować z nich okrągłe bułeczki. Parować ok. 8-10 min. pod przykryciem. Jeżeli zostaną na następny dzień odgrzewać parując. Smacznego!
Jeżeli chcesz możesz zrobić je z czekoladą zawijaj rozpuszczalne kakao w ciasto. Podczas pieczenia kakao stanie się czekoladą. WYPRÓBOWAŁAM.
P.S. Niestety w tej chwili nie mam dostępu do moich zdjęć. Postaram znaleźć je jak najszybciej, więc wstawię to, z jego źródłem: www.garnek.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz