sobota, października 3

Parowańce

Parowańce
Znane Ci może jako Pampuchy. Przyjemne w smaku rozchwytywane przez całą rodzinkę, podbiją serca masy ludzi. U mnie w domu jadamy je ze śmietaną i cukrem. Może nie są jakoś specjalnie łatwe do zrobienia, ale warto się trochę wysilić w zagniataniu ciasta drożdżowego :) 

Składniki: 
  • kg mąki  (raczej poznańska)
  • 2 jaja
  •  4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Sposób przygotowania: 
Drożdże + mleko + cukier + jaja + olej + szczyptę soli + mąka- Wszystkie składniki zagniatać, do momentu odstawania ciasta od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Odrywać niewielkie, jednakowej wielkości kawałki ciasta i formować z nich okrągłe bułeczki. Parować ok. 8-10 min. pod przykryciem. Jeżeli zostaną na następny dzień odgrzewać parując. Smacznego! 

Jeżeli chcesz możesz zrobić je z czekoladą zawijaj rozpuszczalne kakao w ciasto. Podczas pieczenia kakao stanie się czekoladą. WYPRÓBOWAŁAM.

P.S. Niestety w tej chwili nie mam dostępu do moich zdjęć. Postaram znaleźć je jak najszybciej, więc wstawię to, z jego źródłem: www.garnek.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz