piątek, października 9

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami
 Może nie są typowo jesienną potrawą dla każdego, ale mi osobiście duże, dorodne, rumiane jabłka kojarzą się z jesiennymi, czerwonymi, opadłymi liśćmi. Zaś placki ze słotą jesiennych poranków i wieczorów.

Porada:  Gdy wylewasz ciasto na patelnię rób to tak, by ciasto było mniej więcej równo z jabłkami. gdy zrobisz inaczej jabłka się przypalą.

Składniki:
  • szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 jajko 
  • łyżka cukru 
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże obrane jabłko i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Utrzyj jajko z cukrem na gładką masę. Dodaj jogurt, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otręby wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zmiksuj. Dodaj obrane i pokrojone jabłka. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Możesz posypać cukrem, lub cukrem pudrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz