Racuszki z jabłkami
Może nie są typowo jesienną potrawą dla każdego, ale mi osobiście duże, dorodne, rumiane jabłka kojarzą się z jesiennymi, czerwonymi, opadłymi liśćmi. Zaś placki ze słotą jesiennych poranków i wieczorów.
Porada: Gdy wylewasz ciasto na patelnię rób to tak, by ciasto było mniej więcej równo z jabłkami. gdy zrobisz inaczej jabłka się przypalą.
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże obrane jabłko i pokrojone w drobną kostkę
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Utrzyj jajko z cukrem na gładką masę. Dodaj jogurt, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otręby wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zmiksuj. Dodaj obrane i pokrojone jabłka. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Możesz posypać cukrem, lub cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz