środa, listopada 25

Tort z serowo-cytrynowym frostingiem


Dziś znowu na słodko bo... jakoś tak wyszło :p W niedzielę moja kochana i jedna z nielicznych sióstr obchodziła urodziny i tak najzwyczajniej w świecie zrobiłam jej tort. Z tej okazji życzę jej wszystkiego naj naj naj. Oczywiście tego dobrego :)) Liczyłam się z tym, że babcia wpadła na ten sam pomysł i Karolina będzie miała dwa torty. W domu dowiedzieliśmy o istnieniu 3-go tortu, a tak szczególniej już tylko jego połówki :)
Ale przejdźmy do rzeczy. W składzie kremu jest serek typu Philadelphia.Niestety w moim miasteczku ciężko jest dostać taki specyfik więc "robim co możem" Kupiłam  Piątnica Twój smak (naturalny) i niestety forsting wyszedł słonawy :( Jeżeli chcecie możecie użyć mascarpone, tylko trzeba pilnować, aby serek się nie zważył bo w grę wchodzi cytryna. Jeśli ktoś nie przepada za mascarponowym frostingiem może zrobić z serka podobnego do Philadelphia, ważne jest aby nie był słony.

BISZKOPT

Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4/5 szkl. mąki pszennej
  • 1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Sposób przygotowania:


Wymieszaj i przesiej obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na temperaturę 160°. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka. Pod koniec ubijania, kiedy białka zaczną sztywnieć, dodaj cukier.
Cały czas miksując, dodaj kolejno żółtka i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i krótko wymieszaj. Miksowanie od rozpoczęcia ubijania białek aż do wymieszania mąki nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wstaw do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu z ciasta patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy.
Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystudzeniu. Przed otwarciem obręczy tortownicy odkrój od niej ciasto małym nożykiem.
Po ściągnięciu obręczy przełóż biszkopt na talerz, odwracając go spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt, jeżeli nie jest potrzebny od razu, można przechować 1-2 dni w pojemniku na pieczywo. Przekrój go nożem. Próbowałam takim specjalnym czymś.... Nie wyszło. Było zbyt tępe :p




KREM/FORSTING

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 400 g serka kremowego o smaku naturalnym  (typu Philadelphia.Ja użyłam
    Piątnica Twój smak naturalny. Nadaje się też mascarpone lub inny podobny do Philadelphia, aby nie słony)
  • 7 łyżeczek cukru pudru (jeśli używcie serka Piątnica takiego jak ja to od 7wzwyż. Mascarpone lub inne nie wiem. Najlepiej do smaku :) )
  • barwnik spożywczy (dla chętnych)
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy cytrusa, przekroić na pół i wycisnąć sok do małego naczynia .
kremówkę ubić na sztywno razem z 2 łyżeczkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Nie należny ubijać zbyt długo, żeby ze śmietany nie powstało masło.
Serek przełożyć do innej miski, dodać pięć pełnych łyżeczek cukru pudru, łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i ubijać mikserem do połączenia się składników. Następnie masę przełożyć do ubitej kremówki i wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera – mikserem  krem będzie bardziej napowietrzony, a konsystencja nie będzie płynna. Gotowy krem schłodzić w lodowce przez ok. min 30 min. 

 Tort udekorujcie według własnych upodobań, ja niestety miałam tylko kolorową posypkę, ale poproszę rodziców żeby zakupili mi na mikołajki perełki, groszki, rękaw cukierniczy i inne tego typu rzeczy. Na święta przy robieniu ciastek będą one bardzo potrzebne. :) Pozwolę sobie umieścić zdjęcia od zrobionego tortu aż do piekącego się biszkoptu.










 



Smacznego!                             Jullie Hellen





1 komentarz: