Składniki:
- 10g cukru na karmel
- 50-100g masła
- 4-5 jaj (rozdzielonych)
- 10g sody oczyszczonej
- 250g cukru pudru
- 250g miodu prawdziwego płynnego
- 1 op. przypraw do piernika
- 500g mąki pszennej typ 550
- 150g łuskanych orzechów
Karmel: 10g cukru zalać 125ml wody. Można mieszać łyżką do rozpuszczenia cukru. Później nie należy jej wogle wkładać do rondla tylko miećaszć delikatnymi ruczchami naczynia. Zrómienić do koloru podobne go na zdjęciu.
Ciasto: Masło utreć z dodawanymi po kolei żółtkami, cókrem, płynnym miodem, sodą, karmelem przyprawami dodając po trochu połowę całej ilości mąki. Ubić pianę, wymieszać z utartą masą, dodając resztę mąki i orzechy o ulubonej wielkości rozdrobnienia. Mieszać łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać do formy, która była wcześniej tatłuazczona i posmarowana masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wszystko zależy od grzania piekarnika) prze ok. 1 godzinę. Jeszcze ciepły i świerzo wyjęty piernik powinien być trochę mikki. Później stężeje.
Niestety nie podam przepisu na polewę bo jest taka sobie. Najlepiej dobrać lekko gorzką bo piernik jest słodki.
Z takim przepisem zrobienie piernika to łatwizna.
OdpowiedzUsuń