W moim domu 24 sztuki zostały pochłonięte w dwa dni (przyczyniły się do tego głównie 3 osoby). Uwierzcie mi: warto je zrobić :)
Składniki:
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 8 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony budyń
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Ubić białka na sztywną pianę, następnie delikatnie, po jednej łyżce wsypać cukier razem z cukrem waniliowym. Wyłączyć mikser i dodawać po jednym żółtku i mieszać łopatką do ciasta lub łyżką. Wsypywać mąkę po jednej łyżce i także mieszać.
Kolejność wlewania babeczek do papilotek: czubata łyżeczka ciasta, łyżeczka budyniu, łyżeczka ciasta.Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Ubić białka na sztywną pianę, następnie delikatnie, po jednej łyżce wsypać cukier razem z cukrem waniliowym. Wyłączyć mikser i dodawać po jednym żółtku i mieszać łopatką do ciasta lub łyżką. Wsypywać mąkę po jednej łyżce i także mieszać.
Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek. Dobrze jest je studzić przy otwartym piekarniku.
Łatwe w przygotowaniu muffiny
OdpowiedzUsuń