sobota, stycznia 23

Biszkoptowe muffiny z budyniem

Delikatne w smaku muffiny, rozpływające się w ustach z Waszym ulubionym budyniem są po prostu idealne.
W moim domu 24 sztuki zostały pochłonięte w dwa dni (przyczyniły się do tego głównie 3 osoby). Uwierzcie mi: warto je zrobić :)
Składniki:
  1. 4 jajka
  2. cukier waniliowy
  3.  8 łyżek cukru
  4.  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  5.  1 łyżka mąki tortowej 
  6.  1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Nadzienie:
ulubiony budyń

 Sposób przygotowania:
 Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. 
Ubić białka na sztywną pianę, następnie delikatnie, po jednej łyżce wsypać cukier razem z cukrem waniliowym. Wyłączyć mikser i dodawać po jednym żółtku i mieszać łopatką do ciasta lub łyżką. Wsypywać mąkę po jednej łyżce i także mieszać.
  Kolejność wlewania babeczek do papilotek: czubata łyżeczka ciasta, łyżeczka budyniu, łyżeczka ciasta.
 Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek. Dobrze jest je studzić przy otwartym piekarniku.



1 komentarz: