czwartek, lutego 11

Czkoladowy tort z cytrynowym kremem

Dzisiaj dodaję przepis na urodzinowy tort dla mamy, który pomagał mi piec brat stryjeczny... 3 tygodnie temu. Po prostu nie miałam czasu wstawić przepisu. Za dużo nauki... Muszę powiedzieć, że tort wszystkim smakował, tylko trzeba go porządnie nasączyć np. mocną czarną herbatą z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Dobra, lecimy z tym koksem, ale najpierw wskazówka.
Przed zakupem składników i zaczęciem robienia ciasta należy najpierw zmierzyć tortownicę (czego niestety nie zrobiłam i piekłam drugi biszkopt ^^ Tak, te moje roztrzepanie...)


Składniki na biszkopt (Dopasujcie sobie do wielkości tortownicy czy blachy. Ja mam tortownicę 27.5, ale piekłam z porcji na blachę 26/31):




jajka
cukier
mąka
prawdziwego kakao
Mąka ziemniaczana (zamiast kakao)
Tortownica 16 cm
2,5
90 g
70 g
20 g
25 g
Tortownica 22 cm
5
¾ szkl. (165 g)
¾ szkl. (130 g)
¼ szkl. (35 g)
¼ szkl. (50 g)
Tortownica 26 cm
7
230 g
180 g
50 g
70 g
Blacha 24/24
7,5
250 g
200 g
50 g
70 g
Blacha 26/31
10,5
350 g
275 g
70 g
100 g


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiać razem z kakaem i wymieszać łyżką
  2. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i nie wyłączając miksera, pod koniec ubijania dodawać cukier. Gdy nie będziemy czuć na dnie kryształków cukru, dalej, nie wyłączając miksera, tylko zmniejszając jego obroty do minimum dodajemy pojedynczo żółtka.
  3. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakaem i bardzo ostrożnie mieszać  łopatką, tylko do wymieszania składników.
  4. Wyłożyć tortownicę niewiele większym,  niż jej dno kołkiem i zatrzaskujemy tak, aby trochę papieru wystawało poza brzegi tortownicy. (blaszkę można wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, należy później oczyścić z niej biszkopt). Przelać ciasto ostrożnie do tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego to temp. 180 stopni i piec ok. 40 min do "suchego patyczka"
  5. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia w tortownicy dopiero później należy go wyjąć. (Najlepiej upiec go dzień przed ozdobieniem i przełożeniem kremem.). Należy przekroić go na 3 blaty.

Składniki na krem cytrynowy:
dwa budynie waniliowe z cukrem (proszek)
~galaretka cytrynowa (proszek)
~ 3/4 kostki masła
~ pół litra wody + pół szkl.

Wodę zagotowałam. Proszek budyniowy wymieszałam z połową szklanki zimnej wody, wlałam do wrzątku, energicznie mieszając ugotowałam budyń. Do gorącego dodałam proszek galaretki. Ostudziłam całkowicie (ważne, inaczej krem się rozpuści) w garnku z zimną wodą. Dodałam po kawałku miękkie masło i utarłam mikserem (płaską końcówką) całość na krem.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/tort-czekoladowy-z-cytrynowa-nuta.html#sthash.aUSr5hiJ.dpuf
Zagotować wodę.Wymieszać połową szklanki wody i wlać do zagotowanej wody energicznie mieszając. Do masy budyniowej dodać proszek z galaretki i wymieszać. Ostudzić i w miksować masło. Mikser może "wciągać" masę przy miksowaniu do góry , więc należy miksować czubkami widełek, by nie spalić miksera.

Składniki na krem straciatella: 
~300 ml zimnej słodkiej śmietanki 30%-36%
~200g serka mascarpone
~pół szkl. cukru
~pół tabliczki startej czekolady (gorzka lub mleczna do wyboru. Biszkopt jest nie za słodki, nie zbyt gorzki, więc można pokusić się o czekoladę mleczną :))

Sposób przygotowania:
Śmietankę ubić na bitą śmietanę i w miksować w nią cukier oraz serek mascarpone. Wsypać startą cekoladę i wymieszać łopatką. 
Tort smarować gdy masy są schłodzone.  




1 komentarz: