sobota, lutego 6

Faworki

składniki:
-20dag mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki.
Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować na bardzo cięki placek. Następnie pokroić na paski o szerokości 3 cm i przeciąć je na pół, każdą część naciąć w środku.
Przez nacięcie wywinąć górną część, usmażyć na głębokim oleju.
Na koniec posypać cukrem pudrem i smacznego.

2 komentarze:

  1. Zapisuję przepis! Co prawda od jakiegoś czasu unikam słodyczy i jem tylko dania gotowane na parze - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/obiad-na-parze ale może za jakiś czas wykorzystam przepis na faworki. Będą idealne do niedzielnej kawy z rodzinką.

    OdpowiedzUsuń